Projecten op de PM

Onze school doet actief mee aan allerlei uitwisselingsprojecten. Zo hebben we contact met christelijke scholen in Frankrijk, Hongarije, Duitsland, Roemenië en India. We werken op projectbasis samen met leerlingen van die scholen. Maar ook dichterbij huis zijn er tal van projecten waar de PM bij betrokken is.

Erasmus+ project op de CSG Prins Maurits in Middelharnis

Erasmus +

In november 2022 was er een groep van 10 leerlingen en 2 docenten van de Bethany highschool uit Sibiu (Roemenië) te gast op de PM.

Samen met 10 leerlingen uit mavo/havo/vwo-4 draaiden ze een week mee in een Erasmus+project.
Het thema was ‘The Light’. De eerste dag van het project waren er een aantal kennismakingsspellen. Vervolgens ging de groep, ondersteund door docenten van het vak Natuurkunde, proeven doen met licht om zo vanuit de natuurkunde het thema te belichten. Ook waren er creatieve workshops, waarbij onder andere het noorderlicht getekend werd!

Een bezoek aan Artis met leerlingen

Helpen in Amsterdam

Een bezoek aan Amsterdam stond ook op het programma. Eerst aan het planetarium van Artis, waar de leerlingen uitleg kregen over de zon en de planeten. Natuurlijk werden ook de apen en olifanten niet vergeten.

Via het Nationaal Holocaust Namenmonument en de grachten naar de Dam gelopen te zijn, was het tijd om naar het gebouw van Jeugd met een Opdracht (JMEO) te gaan. Hier werd gegeten en werd door de medewerkers een kort programma georganiseerd over hoe je als christen een licht kun zijn in deze wereld. De volgende dag stond een praktische klus op de agenda. Met Stichting Present Amsterdam werd een opvanglocatie schoongemaakt en een lunch verzorgd voor de mensen die hier tijdelijk wonen. Afsluiting van de Amsterdam-excursie was een bezoek aan het Rijksmuseum.

Les op een Nederlandse school

Verder volgden de Roemeense leerlingen ook wat lessen op de PM, om zo een indruk te krijgen van het schoolleven in Nederland. Er werden gastlessen gegeven op twee basisscholen in de buurt: de basisschoolkids kregen les over Roemenië, leerden een liedje en speelden een spel. Daarna was het al weer tijd voor afscheid: er werden presentaties gehouden over alles wat de afgelopen week geleerd was, samen gegeten, certificaten uitgereikt, gezongen, en gevolleybald.

In maart hopen de leerlingen elkaar weer te zien. Dan gaan de PM'ers naar Roemenië!

"Internationalisering is grenzeloos genieten!"
A.C.M. Klippel, coördinator