Leerlingen winnen prijzen bij project Viruskenner

13 mei 2024

Leerlingen van de CSG Prins Maurits winnen prijzen bij het project Viruskenner

Diverse artsen, virologen en andere medewerkers van het Erasmus MC organiseerden samen met Cirion dit jaar opnieuw het project ‘Viruskenner’ in samenwerking met stichting Technasium. Dit is een internationaal schoolproject, waaraan scholen uit verschillende landen kunnen deelnemen. Dit jaar deden er scholen mee uit Italië, Suriname en Nederland. Ook de CSG Prins Maurits uit Middelharnis was deelnemer.

Helaas worden elk jaar miljoenen mensen ziek van een virale infectie en velen sterven als gevolg van ernstige virale infecties. Het is belangrijk dat mensen zich hiervan bewust zijn en weten dat de overdracht van virussen grotendeels kan worden verminderd. Dat is het doel van project ‘Viruskenner’: meer bewustzijn creëren over virale ziekten en de manier waarop we de overdracht van deze virussen kunnen bestrijden. Veel virussen kunnen nog niet worden genezen, maar wetenschappers en artsen onderzoeken virussen om nieuwe vaccins en antivirale geneesmiddelen te maken. Preventie is en blijft de beste strategie, waarbij kennis wordt gebruikt als een antivirus.

De leerlingen van Vwo 2 van het Technasium van de CSG Prins Maurits hebben zich 10 weken lang verdiept in verschillende soorten virussen, in landen waar deze virussen veel voorkomen en ze hebben nagedacht hoe mensen kunnen voorkomen dat ze besmet raken met het virus.

De kick off werd gegeven in Rotterdam door verschillende virologen van het Erasmus MC waarbij meer dan 10 Technasiumscholen uit Nederland aanwezig waren.Daarna gingen de leerlingen in verschillende groepjes aan de slag om zich te verdiepen in het virus, waarbij ze een keuze hadden uit verschillende virussen. Ze gingen onderzoeken wat het virus inhoudt, wat de ziekteverschijnselen van het virus zijn en hoe je besmetting kunt voorkomen. Begin maart werden de schoolfinales georganiseerd, waarna de twee beste groepjes mee mochten naar de internationale finale in Rotterdam op 23 april jl.

Die dag bestond uit het presenteren (in het Engels) van een oplossing als preventiemethode voor de doelgroep die de leerlingen zelf mochten kiezen. Tevens moesten de ze laten zien waar ze aan hadden gewerkt en wat de ze geleerd hadden. Naast de presenstaties werd er een workshop creatief tekenen georganiseerd en om dit goed toet te passen mocht je je preventiemethode uitwerken op een grote poster. Het team van de CSG Prins Maurits won deze wedstrijd. Daarnaast werd er een kennisquiz gehouden met allerlei vragen over virussen en preventiemethodes, waaraan alle leerlingen en docenten mee mochten doen. Twee leerlingen van de CSG Prins Maurits eindigden in de top 3, namelijk Levi Boot (1e) en Kyra Klepper (3e).

De leerlingen hebben deze dag veel geleerd over verschillende oplossingen om virussen te bestrijden, ze hebben een creatieve tekenworkshop gevolgd én kennis gemaakt met scholen uit Suriname en Italië. Het was een mooie en leerzame dag.