Vakmanschap ontdekken met Vakkanjer Explorer

Home > NIEUWS
14/11/2018

                                                                        

Onderzoekend en ontwerpend leren

Onderzoeken. Ontwerpen. Maken. Presenteren. In Vakkanjer Explorer, een bijzonder lesprogramma in wedstrijdvorm, bedenken de leerlingen ideeën die de maatschappij verder helpen. Ieder vanuit zijn of haar eigen interesses en talenten. De leerlingen van de mavo-3 klassen zijn op 12 november 2018 begonnen met Vakkanjer Explorer, de eindpresentatie is in januari 2019.

Dit jaar kunnen de leerlingen een keus maken tussen de onderwerpen Recycle en Zorg. Bij Recycle is de uitdaging: maak een nieuw product van oude materialen. De leerlingen recyclen gebruikte spullen tot iets dat opnieuw verkoopbaar is. Bij het onderwerp Zorg gaan de leerlingen aan de slag met een hulpmiddel voor mensen met een fysieke beperking of voor ouderen. Door techniek te combineren met zorg maken de teams het leven van fysiek beperkten aangenamer.

Elk teamlid heeft een eigen taak, die goed bij hem of haar past. Projectleider bijvoorbeeld. Of ontwerper. Tijdens het project geeft een jury tips om het idee te verbeteren. Een foute uitwerking bestaat niet: het gaat om het idee en de creativiteit.

Vakkanjers

Vakkanjer Explorer is een project van Vakkanjers. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen vmbo’ers en mbo’ers hun vakmanschap. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21st century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Ontdek Vakkanjers op www.vakkanjers.nl

Voor meer informatie kunt u terecht bij de coach LOB activiteiten mavo:

L.J.E. Westhoeve-Bezuijen
e-mail: lje.westhoeve@csgpm.nl